Start > Bloggen, Teksten schrijven > Schrijven tussen de luiers. 5 tips voor freelancers

Schrijven tussen de luiers. 5 tips voor freelancers

Meer succes voor freelancers

Brecht is inmiddels zeven weken oud en ik ben nog lekker aan het uitbuiken. Toch begint het weer te kriebelen.. Daarom werk ik aan een nieuw schema zodat ik straks naast mijn tekstschrijverstaken genoeg tijd over heb voor andere dingen. Natuurlijk is het grote voordeel van freelancen dat je vanuit huis kunt werken en dat je zeer flexibel bent. Maar om succesvol te zijn moet je het wel professioneel aanpakken.

5 tips voor freelancers

1. Creëer een goede werkplek

Op dit moment zit ik aan de keukentafel te schrijven en dan is het lastig om de afwas te laten staan of toch niet even de was uit de wasmachine te halen. Binnenkort ga ik weer een paar dagen per week buitenshuis werken. Maar lukt het niet om buiten de deur een werkplek te regelen, probeer dan om thuis een aparte werkplek te creëren. Heb je geen extra kamer? Met een kamerscherm kom je al een heel eind.

2. Doe je badjas uit

Thuis is er niemand die je ziet, dus of je nu in een joggingbroek of badjas werkt….. Maar geloof me het werkt beter als je je houdt aan een vaste routine. Stap onder de douche en kleed je aan. Het zorgt ervoor dat je echt bewust aan je werkdag begint.

Je bespaart veel tijd als je thuis werk. Je hoeft niet meer in de file te staan, de trein te halen of je haar te föhnen. Natuurlijk kun je deze extra tijd gebruiken om te genieten van As the Word Turns, maar vaste werktijden maken het voor jezelf, familie, vrienden en klanten een stuk eenvoudiger. Natuurlijk is een middagdutje wel aan te raden!

3. Vergroot je netwerk

Als freelancer moet je er voor zorgen dat je niet geïsoleerd raakt. Maak afspraken buiten de deur, ga naar klanten en maak lunchafspraken met collega’s. Je komt zo onder de mensen en het is goed voor je netwerk. Een freelancer houdt het niet lang vol zonder breed netwerk.

Stel je actief op en zorg er voor dat je altijd visitekaartjes bij je hebt. Lukt het niet om netwerkborrels, beurzen en conferenties af te lopen, stort je dan volledig op internet. Ik krijg bijna al mijn klanten via mijn website, Twitter en LinkedIn.

4. Besteed veel tijd aan je website

Een goede website levert veel klanten op. Zorg dat het eenvoudig is voor potentiële klanten om je te vinden. Laat weten wat je doet en hoe je werkt. Ik schrijf elke week een blog over mijn ervaringen als freelance tekstschrijver. Een blog is een ideale manier om steeds nieuwe, frisse informatie op je website te plaatsen en bezoekers te laten weten waar je mee bezig bent.

5. Lever nooit half werk

Hoe klein een opdracht ook is, zorg er altijd voor dat je kwaliteit levert. Je weet nooit waar een aanbeveling vandaan komt. Lever dus op tijd, wees bereikbaar en laat een goede indruk achter bij je klant.

Lees ook:

Deel dit bericht
 1. 4 oktober 2011 op 10:49 | #1

  Wat een klein wurmpje is het nog! Geniet ervan, want ze groeien als kool.

  Succes met de combinatie werk & moeder: is best wel balans zoeken.

  Groet,
  Atty

 2. Martine Bouwes
  4 oktober 2011 op 11:53 | #2

  @Atty Dank je wel. Ja ik merk nu al dat het lastig is, typen met een baby op schoot.. dus alle tips zijn welkom!

 3. 4 oktober 2011 op 12:05 | #3

  Tip 6: regel kinderopvang!

  Mijn kind is inmiddels bijna een jaar en uit ervaring kan ik zeggen dat het lastiger wordt naarmate je kind ouder wordt. Ze willen meer aandacht, vaker spelen, zoeken interactie. Op een gegeven moment ren je heen en weer tussen je beeldscherm en je kind en ben je er voor beide niet optimaal.

  Als je kunt doorwerken zonder steeds onderbroken te worden, werk je uiteindelijk sneller 🙂

  Wat betreft tip 4: binnenkort die lunch maar eens inhalen?

 4. Martine Bouwes
  4 oktober 2011 op 12:13 | #4

  @Suzanne JAAA hele goede tip, daar ben ik nu inderdaad mee bezig! Lunch lijkt me een heel goed idee!

 5. 6 oktober 2011 op 15:50 | #5

  Zullen we even mailen voor een datum? Ik zit tot half november even bomvol, daarna heb ik weer wat meer tijd 🙂

 6. 4 april 2012 op 19:25 | #6

  Tip 2 klinkt heel stom als je het zo leest, maar ook mijn ervaring leert dat dat echt werkt, als ik thuis werk moet doen, en ik hou me niet aan mijn normale ritueel dan is mijn hele dag verstoord en doe ik gewoon minder. Ik merk ook dat mijn hele state of mind gewoon veranderd als ik mezelf netjes aankleedt voor ik aan het werk ga. Prima praktische tips, bedankt!

  Groeten Adriana

 7. Martine Bouwes
  4 april 2012 op 19:38 | #7

  Bedankt voor je leuke reactie. Ja, klinkt inderdaad raar, maar het helpt me om te focussen. Morgen een nieuwe blog met blogtips van een schrijvende moeder. Wie weet ook iets voor je.

 1. 12 december 2011 op 08:53 | #1
 2. 24 februari 2014 op 14:19 | #2