Start > Bloggen, Content marketing, Persoonlijk, Teksten schrijven > Mama moet werken: lessen van een freelance tekstschrijver

Mama moet werken: lessen van een freelance tekstschrijver

5 tips voor kleine ondernemers

Voordat ik mijn dochter kreeg, had ik alle tijd van de wereld om me met mijn werk als tekstschrijver bezig te houden. Ik kon rustig blogideeën uitwerken, lange klantbezoeken inplannen of even bijkletsen met collega’s.

Die tijd is voorbij.

De manier waarop ik werk, heb ik radicaal omgegooid. In dit artikel deel ik een paar lessen die ik heb geleerd in de afgelopen jaren. Ik hoop dat je er wat aan hebt, of je nu wel of geen moeder bent.

1. Ik ga efficiënter met mijn tijd om

In het begin weet je absoluut niet hoe je het allemaal moet doen, een kind én een bedrijf dat aandacht nodig heeft.  Je tijd wordt heel kostbaar en je moet selecteren.

Ik werk veel met lijstjes. Wat heeft prioriteit? Wat moet er vandaag gebeuren? Gericht werken helpt enorm. Je gaat zitten en weet wat je te doen staat. Op die manier kun je in een paar uur bereiken waar je ‘’vroeger’’ de hele dag mee bezig was.

Er is geen tijd meer om alles rustig door te nemen en alle nieuwsbrieven, blogs en socialmedia-updates van iedereen te lezen, je moet kiezen. Je moet dus je manier van werken aanpassen, anders red je het niet.

2. Ik ben duidelijker naar klanten toe

Voordat ik mijn dochter kreeg, accepteerde ik heel veel werk. Elke klus pakte ik aan en geen deadline was te gek, dan maar even een nachtje, weekend of zelfs vakantie doorwerken. Daar ben ik nu wel van teruggekomen. Ik probeer mijn werk- en privétijd nu duidelijker in te delen, dat geeft veel rust.

Je verbaast je hoe flexibel klanten ineens kunnen zijn als je duidelijk aangeeft wanneer je wel en niet beschikbaar bent.

3. Ik heb meer geduld gekregen

Met kinderen leer je vanzelf om meer geduld op te brengen, want alles wat je met je kind doet, duurt minimaal twee keer zo lang. Aankleden, linkerschoen aan rechtervoet, ‘’Nee, zelf doen’’, zomerjas aan in de winter, luier vol… Je moet veel geduld hebben en als je het al niet had dan leer je het vanzelf.

Ik maak me nu veel minder druk over zaken waar ik geen grip op heb. Zo moet ik vaak lang wachten op informatie of feedback van klanten, daar kon ik me in het verleden nogal over opwinden, nu laat ik het gaan. Ik richt me daarnaast ook minder op snelle resultaten en meer op de kwaliteit. Dan maar niet twee keer in de week een nieuw blogartikel, maar één keer in de week .

4. Ik kan me sneller aanpassen aan situaties

Je kunt je niet op alles voorbereiden, dus je moet je aan situaties aanpassen, met werk maar ook privé. Ook al heb je alles goed gepland, je weet nooit hoe een dag loopt.

Al voordat mijn dochter er was, stuurde ze mijn hele planning in het honderd. Mijn vliezen braken al in week 32; ik moest vervolgens enkele weken plat liggen in het ziekenhuis. Ik was nog niet met verlof en vanuit mijn ziekenhuisbed heb ik nog opdrachten en zaken afgerond. Ook na de geboorte moet je vaak je schema omgooien, bijvoorbeeld bij ziekte.

Hetzelfde gaat op voor opdrachten, dingen veranderen, worden aangepast. Het gaat bijna nooit volledig volgens plan, maar uiteindelijk draait het allemaal om een zo goed mogelijk resultaat.

5. Ik kan zaken beter uit handen geven

De combinatie van freelancen en moederschap is soms best pittig, maar heeft ook zo zijn voordelen. Natuurlijk heb je af en toe hulp nodig. Gelukkig heb ik een hele lieve (schoon)familie die altijd wil oppassen en bijspringen wanneer dat nodig is!

Kinderen hebben absoluut een impact op je werk, maar door je werkwijze aan te passen en wat minder streng te zijn voor jezelf, kun je het echt redden. Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt. Hoe combineer jij je bedrijf met je privésituatie? Ik hoor graag meer over jouw ervaringen of lessen.

Lees ook:

Neem nu contact op met inQt en ontvang een vrijblijvende offerte.

 

Deel dit bericht
  1. 18 september 2013 op 15:12 | #1

    Leuk en zeer herkenbaar artikel! Ik zit dan niet zozeer in de kleine kinderen, maar word wel geregeld van m’n werk geplukt door man, kat of kind. Schrijven met een bontbal op je terwijl je puber de cola ommikt en je man NU wil weten waar de autosleutels zijn, ik kan het iedereen van harte afraden, haha. Maar ik zou ze niet willen missen 🙂

  1. Nog geen trackbacks.