Start > Content marketing, Freelance tekstschrijver, Persoonlijk, webteksten > Freelancer én zwangerschap. Praktische tips voor ZZP’ers

Freelancer én zwangerschap. Praktische tips voor ZZP’ers

Hoe ga je als freelancer om met je zwangerschap?

Hoe ga je als freelancer om met je zwangerschap?

Kind nummer twee meldt zich bijna, dus ik ga met zwangerschapsverlof! Verlof lijkt misschien heel vanzelfsprekend, maar als freelancer kijk je daar toch wat anders tegenaan. Je hebt namelijk niet de voordelen van een ‘’normale baan’’, zoals een vervanger die je werk 16 weken overneemt. Tweeënhalf jaar geleden was ik tot vlak voor de bevalling nog aan het werk om alles goed af te ronden en was ik een paar weken na de bevalling al weer aan het schrijven. Inmiddels heb ik er een berg ervaringen bij, die ik graag met je wil delen. Want hoe kom je die negen maanden door?

1. Vertel je klanten dat je zwanger bent

Vertel op tijd dat je zwanger bent aan klanten. Die buik groeit nu eenmaal en dat kun je niet heel lang verbergen (zeker niet bij de tweede). Daarnaast is het altijd beter om het van jou te horen, dan via anderen. Bij mijn eerste zwangerschap (en nu ook wel een beetje) was ik heel bang om klanten te verliezen en ging ik heel snel weer aan het werk. Nu weet ik dat het gelukkig niet zo werkt.

2. Blijf altijd klantgericht

Nadat je ‘’het’’ nieuws hebt gedeeld, moet je daar niet te lang in blijven hangen. Laat klanten merken dat zij nog steeds topprioriteit zijn. Natuurlijk komen er vragen hoe het met je gaat en dit kun je best vertellen, maar houd het kort en treed niet in details. Vertel niet over je misselijkheid, rare eetgewoontes, harde buiken of pijnlijke voeten en gebruik het al helemaal niet als excuus voor een gemiste afspraak of deadline. Blijf professioneel en richt je op de klant.

3. Vraag een ZEZ-uitkering aan

Vanaf week 24 kun je een uitkering aanvragen om de financiële kloof tijdens je verlof te overbruggen. Want als zelfstandige heb je tijdens je verlof geen inkomsten. Deze zogenaamde Zelfstandig en Zwanger (ZEZ)-regeling geldt net als bij een ‘’gewone’’ werknemer voor een periode van minimaal zestien weken.

4. Maak een plan voor je verlof

Om klanten tevreden te houden, ook tijdens je verlof, moet je met goede en duidelijke oplossingen komen. Ik maak lijstjes om zo het overzicht te houden wat er nog moet gebeuren. Welke klussen staan er op de planning? In sommige gevallen zijn projecten verschoven, zodat het niet tijdens mijn verlof valt. Is het niet mogelijk om een klus te verplaatsen of is er haast bij, dan beveel ik collega-tekstschrijvers aan. Regel daarnaast een bekende die je lopende zaken afhandelt, zoals mails beantwoorden en die de rekeningen int en betaalt.

5. Werk vooruit

Het is nu eenmaal een feit dat niet iedereen zich 9 maanden lang topfit voelt. Houd hier rekening mee. Profiteer van de goede dagen en werk zoveel mogelijk vooruit. Regel bijvoorbeeld alvast je kinderopvang voor na je verlof en denk ook aan je blog en aan sociale media. Schrijf alvast artikelen en koppel je accounts, zodat niet alles stilvalt tijdens je verlof. Probeer daarnaast privé ook vooruit te denken, heb je nog dingen nodig voor de kinderkamer, regel dit op tijd. En zijn de sinterklaas- of kerstcadeautjes al ingeslagen? En op de slechte dagen moet je optimaal profiteren van het eigen baas zijn: doe een dutje, neem een vrije dag of stop lekker vroeg met werken.

Hoe ga je als freelancer om met je zwangerschap?

Freelance tekstschrijver en zwangerschap

6. Stop op tijd met werken

Zoals ik al eerder vertelde, heb ik tijdens mijn vorige zwangerschap tot vlak voor de bevalling gewerkt om zaken af te ronden. Geen ideale situatie, maar mijn dochter kwam veel te vroeg en je hebt nu eenmaal niet alles in de hand. Zorg ervoor dat je geen grote projecten meer hoeft af te ronden zo vlak voor je verlof en maak afspraken met degene die je lopende zaken afhandelt. Weet diegene alles van bepaalde procedures, je werkwijze, afspraken, wachtwoorden etc.?

7. Je verlof is heilig

Ik heb me voorgenomen om tijdens dit verlof, ook écht verlof te nemen. Nu staat er nog een verhuizing gepland en vind ik het op vakantie al lastig om toch niet even mijn mail te beantwoorden en een klein opdrachtje te doen. Maar ik ga het wel proberen! Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Ik hoor graag hoe jij je zwangerschap combineert met freelancen. Lees ook:

Neem nu contact op met inQt en ontvang een vrijblijvende offerte.

Deel dit bericht